Despre una, despre alta...

Nimeni nu lovește un câine mort

Sau cum putem contracara "neplăcerile" criticii

        De multe ori obișnuim să-i găsim pe alțiivinovați de greșelile și necazurile noastre.
       In ceea ce mă privește, pe măsură ce am înaintat în vârstă - nu știu dacă și în înțelepciune - am înțeles că eu însumi, în ultimă instanță, sunt vinovat de necazurile mele. Cred că multă lume a descoperit asta, pe măsură ce a îmbătrânit.
       "Nimeni în afară de mine însumi nu poate fi învinuit de căderea mea. Mi-am fost cel mai mare dușman - cauza propriei mele sorți dezastruoase" scria Napoleon în insula Sfânta Elena.
       Orice om este al naibii de prost măcar cinci minute pe zi. Înțelepciunea constă în a nu depăși această limită. Omul mic se înfurie la cea mai ușoară critică. Omul înțelept este dornic să învețe de la cei care l-au dezaprobat și blamat, care și-au pierdut timpul cu el!
       Luând lecții numai de la cei care ne admiră, care sunt tandri cu noi și ne sunt alături, nu facem mare brânză. Cele mai grozave lecții se învață de la cei care ne resping, care se pun de-a curmezișul drumului nostru și care își pierd vremea cu noi, criticându-ne.
       Oare de ce atunci când cineva ne critică - dacă nu ne controlăm - îi sărim instantaneu și automat - cu unghiera - la carotidă, chiar înainte de a avea cea mai vagă idee despre ce are de spus criticul nostru?! Cred că mulți dintre noi am fost dezgustați de noi înșine când am procedat așa.
       Avem cu toții tendința de a nu suporta critica și de a căuta laude, indiferent cât de mult sau de puțin sunt justificate acestea! Nu suntem creaturi ale logicii. Suntem creaturi ale emoțiilor. Logica noastră este ca o bărcuță pneumatică aruncată pe o mare adâncă, întunecată și furtunoasă de sentimente contradictorii!
       În loc să așteptăm ca dușmanii să ne critice munca sau pe noi, haideți să le-o luăm înainte. Să fim cei mai severi critici ai noștri. Să ne găsim și să ne remediem slăbiciunile înainte ca inamicii să apuce să spună ceva. Dacă auzim că am fost vorbiți de rău, să nu încercăm să ne apărăm. Orice prost face asta. Haideți să fim originali - și umili - și străluciți. Să ne uimim criticul și să câștigăm aplauze pentru noi înșine, spunând: Dacă mi-ar fi cunoscut toate defectele, m-ar fi criticat mult mai sever decât a făcut-o. Uneori părerile dușmanilor noștri pot fi mai aproape de adevăr decât propriile noastre afirmații. Einstein a mărturisit că 99% dintre concluziile sale erau greșite!
       Ce ar fi ca atunci când simțim că ne înfuriem din cauză că am fost condamnați - criticați pe nedrept, ce ar fi, să ne oprim și să spunem: Stai o clipă. Sunt departe de a fi perfect. Dacă Einstein a recunoscut că se înșela în 99% din cazuri, poate că greșesc și eu în cel puțin 80% din cazuri. Poate că merit această critică. Și dacă este așa, s-ar cuveni să fiu recunoscător și să încerc să profit de ea.
       Adesea critica nedreaptă poate fi un compliment mascat. Înseamnă că am stârnit gelozia și invidia. Dar, să ne aducem aminte că, nimeni nu lovește un câine mort.

Ion Pascal Vlad