Lumea pe care o vedem

Din nou despre optimism

        Într-unul din textele anterioare, pomeneam despre fizioterapeutul care recomanda tratamentul naturist. A doua vizită mi-a programat-o aproape de sfârșitul programului. L-am anunțat din timp că va trebui să mă întorc în aceeasi zi în localitatea de domiciliu. E plin de surprize omul ăsta! Și-a aranjat din timp transportul pe o distanță de aproape 200 de km, știind că nu-l voi refuza. Cum aș fi putut, gândindu-mă că îmi va face o reducere de tarif? După terminarea consultației și a tratamentului, își ia rucsacul de sportiv, eu îmi iau alifiile și siropurile, închide "dugheana" și ne instalăm în Opelul meu, care are ani mai mulți decât are dumnealui în profesie. Până la ieșirea din Zalău nu a scos o vorbă! Trecând prin dreptul unei liziere de salcâmi mă întreabă:
        "Ai observat că atunci când stai cu fața la soare umbrele cad întotdeauna în spatele tău?"
        I-am răspuns că mi se pare normal și logic să fie așa.
        "Nu știu dacă e logic, dar știu că poate fi și o metaforă, o modalitate poetică de a recomnada gândirea optimistă. Ceea ce privești crește în viața ta. Ceea ce ignori cade în spatele tău. Dacă te întorci și te uiți numai la umbre, acestea devin viața ta".
        Instantaneu mi-am adus aminte de un orb trecând strada. Un "văzător", râzând nervos, m-a întrebat dacă eu cred că orbul e "chiar atât de orb". Atunci nu am înțeles ce i s-a părut amuzant "văzătorului". Acum cred că răspunsul rezidă în nervozitatea pe care ne-o provoacă oamenii care trec peste nenorocirile lor. (Poate că râdem nervos pentru că noi nu am trecut încă peste micile noastre probleme.)
        În zilele noastre, oamenii se grăbesc să se considere victime. Cu toții ne simțim victimele unui abuz, fie el emoțional, sexual sau rasial. Ne place să considerăm dificultățile pe care le întâlnim în viață niște imense nedreptăți.
        Are fizioterapeutul meu un fel de a te lua prin surprindere care te blochează pur și simplu! Fără nici o legătură cu cele discutate anterior, mă întrebă ce părere am despre sloganul "Viața e o pacoste și la sfârșit mori"? I-am răspuns că e o chestie idioată. Asta mi-a venit mai rapid în minte.
        "Pe mine ideea asta m-a pus întotdeauna pe gânduri. Nu mi se pare logică. Dacă viața e atât de rea, moartea ar trebui să fie binevenită. Cred că ar trebui spus: viața este o pacoste, dar vestea bună e că la sfârșit mori."
        Dintr-odată se întoarce către mine cu degetul arătător întins.
        "Ce ai face dacă ți-aș pune un pistol la tâmplă?"
        Aș încerca să scap de pistol și de dumneata, totodată.
        "De ce?"
        Păi, pentru că am motive pentru care nu vreau să mor.
        "Răspuns de pesimist. Să ști și tu, că pesimiștii în situații limită devin capabili să se gândească la o sumedenie de motive pentru a supraviețui. Aceste motive sunt întotdeauna prezente în noi, așteaptând să fie scoase la lumină. Pesimismul, după părerea mea, este de obicei un stindard fals pe care îl fluturăm doar pentru a ne atrage simpatia celorlalți "
        "Un alt slogan pe care îl aud frecvent" – spune tovarășul de călătorie – "este: Se mai întâmplă și nenorociri. Consider acest slogan ca fiind optimist la modul ironic. Una din calitățile optimiștilor este aceea de a nu se lăsa surprinși, copleșiți sau ofensați de necazuri. Ei știu că există și nenorociri și mai stiu și că pot să le facă față".
        Dar se întâmplă și dragoste, încerc să-i dau o replică.
        "Nu, nu, înțelegi greșit lucrurile. Nenorocirile se mai întâmplă. Dragostea nu. Dragostea nu se întâmplă pur și simplu. Dragostea este creeată! În cartea sa, Învierea fiului, Neil Kaufman relatează o extraordinară poveste adevărată despre cum el și soția sa și-au vindecat fiul de autism și l-au ajutat să ducă o viață fericită și deschisă.
Kaufman și soția sa s-au hotărât în mod conștient să privească handicapul fiului lor ca o mare binecuvâtare pentru ei. O simplă alegere, precum aceea de a sta cu fața la soare și nu la umbre. Dar, cum spune Kaufman, felul în care alegem să privim lumea creează lumea pe care o vedem."

        Cu "zicerile" acestea, și altele pe care nu le-am menționat, fizioterapeutul meu și-a plătit drumul de la Zalău la Alba Iulia. Nu-mi pare rău de afacerea pe care am făcut-o.
        Scriind aceste rînduri mă gîndesc că unii dintre noi așteaptă să afle cine sunt după opiniile și impresiile altora. Ne bazăm în așa-zisa imagine despre sine pe felul în care ne privesc ceilalți. Este minunat să primim confirmări de la ceilalți. Toți avem nevoie de ele pentru a ne simți bine. Dar dacă ele sunt totul, suntem în pericol să fim mult mai puțin decât putem fi, pentru că imaginea noastră despre noi depinde de ceilalți. Iar ei văd doar ceea ce riscăm aici și acum. Ei nu vor vedea niciodată ceea ce se află în interiorul nostru și așteaptă să iasă la lumină. Nevăzând totul, ei ne vor subestima întotdeauna.

Ion Pascal Vlad