Știrile și optimismul

       O afecțiune reumatologică, care nu vroia să mă slăbească prin metode tradiționale, m-a determinat să consult un fizioterapeut a cărui activitate se bazează pe efectele tratamentului naturist. Din discuțiile preliminare - nu știu cum - a tras concluzia că aș fi cam pesimist. M-a întrebat, zâmbind, dacă urmăresc sau citesc știrile.
       "Dacă vei lăsa să treacă o vreme fără să asculți sau să citești știri, vei observa o revigorare a optimismului", îmi spune omul.
       - Bine, bine, dar nu trebuie să fiu informat? Oare nu va spune lumea că sunt un cetățean prost dacă nu știu ce se întâmplă în comunitate? N-ar trebui să mă mai uit la știri?
       "Poți să te uiți dacă vrei și crezi că e absolut necesar, dar îți spun că, la ora actuală, știrile nu mai sunt știri".
       Nu a trebuit să mă gândesc prea mult și am ajuns la concluzia că omul avea dreptate. Criteriul după care sunt judecate știrile constă în puterea lor de a șoca. Și nu trebuie să ne forțăm prea tare intelectul pentru a ne da seama că nu mai există deosebiri pronunțate între știrile de la ora cinci și cele din tabloidele grosiere. Este la fel de probabil că Lucian Mândruță își va începe programul cu o știre despre o femeie care, dintr-un exces de iubire, i-a retezat bărbatului ei bărbăția, pe cât de probabil este ca și Libertatea să facă același lucru.
       Se pare că scopul crainicilor de știri este de a stimula emoțiile noastre în cât mai multe feluri. În fiecare seară vedem suferința umană. Dacă mai există și o știre politică, putem fi siguri, va fi vorba despre doi oponenți care se atacă reciproc în cele mai abjecte moduri. Scopul știrilor din ziua de azi (nu numai în România) este stimularea emoțională. Un program este bun dacă a reușit să ne înfurie, să ne întristeze sau să ne amuze! Oare, mai e de mirare că, programându-ne gândirea conform acestui bombardament mediatic, sfârșim prin a ne pierde optimismul, motivarea? E greu de înțeles că atitudinea noastră optimistă se clatină?
       A trece peste știri este o cură revitalizantă, spunea fizioterapeutul. Am toate motivele să-l cred. Puteți încerca o zi pe săptămână, pentru început, și apoi să vă întoarceți la știri, dacă trebuie. Odată ce ați început să săriți peste știri, veți constata că starea de spirit vi se îmbunătățește.
       Cum rămâne însă cu nevoia de a fi informați ?
       Există numeroase modalități de a ne informa eficient. Pe internet, putem găsi site-uri minunate care ne îndeamnă să gândim cu adevărat. Oare nu ar fi mai bine să fim informați intelectual decât să fim informați la nivel emoțional? Mai sunt și revistele săptămânale, lunare sau publicațiile virtuale care ne pot informa, în varii domenii, cu o marjă de competență foarte ridicată, oferindu-ne o perspectivă calmă, reflexivă și deschisă asupra știrilor.
       Când ne uităm la știri, ar trebui să fim conștienți de ceea ce încearcă să producă în noi acea emisiune. Să n-o asimilăm pasiv, ca și cum ceea ce vedem este cu adevărat ceea ce este. Căci nu e. Nu ne vor spune câte mii de avioane au aterizat astăzi în deplină siguranță.

Ion Pascal Vlad