Râsul hienei, râsul șacalului

        În ultimele luni descopăr tot mai multe lucruri, care mă fac să fiu mândru de poporul meu. Bunăoară, civilizații de greci antici ar fi spus că râsul a apărut pentru prima dată la mai puțin civilizații traco-geto-daci, odată cu jupuirea unui țap. Greci spuneau despre acei barbari că râdeau și de lucrurile sfinte, că făceau haz de necaz și pe la înmormântări. Când râsul le-a stat în gât, ori s-au prăpădit de atâta haz cu ocazia ocupării lor de către romani, nevestele nemângâiate au sărit de gâtul cuceritorilor învățând râsul lor spumos și lipsit de griji. Din această simbioză a ieșit nu numai un popor nou ci și un mod unic de a râde. Filosofi l-au  numit "râsu - plânsu"
art35-rasul_hienei,_rasul_sacalului         Acum că noul popor a învățat să râdă în chip național, s-a pus pe râs mai să se prăpădească, ba la retragerea romană, ba la ocupațiile hune, maghiare, tătare, turce sau...sovietice! Chiar așa, să te prăpădești de-atâta râs... Însă  poporul meu destoinic nu s-a prăpădit de tot. A avut timp să inventeze o altă formă de râs neaoș.
        În timp ce râsul ancestral supraviețuia mai ales pe la țară prin snoave, strigături și alte chestii salvate prin cărți și arhive (să li se piardă urma) prin târguri își făcea apariția bășcălia. Miștocăreala. Dacă la început se râdea de caraghioși, adică un fel de paiațe, acum am început să râdem unul de celălalt... tot un fel de paiațe.

Momentul de cumpănă

        Se spune că râsul este și o armă. Problema este că dacă o îndrepți către cine nu trebuie s-ar putea să te prăpădești instantaneu, pentru că una e să râzi de Nae de la împins vagoane și cu  totul alta să râzi de... Învățând pe propria cămașă românii și-au dat seama că râsul are niște limite. Dincolo de aceste limite râdem pe ascuns, pe la colțuri, între prieteni (dacă avem) sau cel mai sănătos, râdem singuri, ca hiena, sau șacalul - adică degeaba. Sau râdem de vreun semen cu dificultăți fizice, mintale, financiare... dificultăți să fie! Acel semen nu va avea puterea să ne ia de urechi.
        Când românii nu au mai putut să râdă, de atâta râs, trecând peste momentul de cumpănă, au inventat genul literar numit banc politic, un fel de rudă apropiată a literaturii de sertar. El este o dovadă a spiritului umoristic românesc, care se manifestă printr-un râs mai puțin sănătos. Tot acest gen a făcut ca spiritul religios să capete noi valențe: fiecare român care spunea bancuri se ruga lui Dumnezeu ca ceilalți doi care îl ascultă să nu aibă ochii albaștri. Pentru credința lor, erau răsplătiți! Doar unul îi avea.
        E drept, câțiva autori au încercat să tragă râsul pe o pantă mai moralizatoare si, și-au luat drept țintă handicapații morali (handicap moral?!) ceea ce i-a făcut de râsul lumii. Criticile, fabulele, scrisorile, momentele, schițele, comediile, au adus autorii prin balamucuri sau au imigrat, iar situația lor materială a ajuns de râsul curcilor! Totuși, românii sunt un popor care aplică blândețea creștină: nu împușcă bucătarii. Nici autorii. Îi uită...
        După mulți ani, momentul de cumpănă a trecut. Cei cu privirea albastră i-au lăsat în pace pe bancuriști, ba chiar s-au întovărășit trecând la scrierea de scenarii: Cum să furi 100 de milioane de la Bancorex, Cum să provoci sosirea organizată a minerilor, Cum să înființezi un partid de opoziție și altele asemănătoare. Iar românii râdeau de se prăpădeau, care pe unde erau, prin pușcării, pe la Gătaia, pe la Socola și alte stabilimente distractive. De fapt, nici nu conta cum și pe unde râdeau. Bine că râdeau!

Coșmar mioritic?

        Au trecut și  acele vremuri frumoase, printr-un act, printr-un scenariu din cele amintite. Mai râdem și acum (cei care mai râdem) amintindu-ne ce întrebări tâmpite puneam. (ex. Unde ne sunt teroriștii?)  Râsul a trecut în altă eră, adică a dispărut...
        Se pare că românul nu mai râde. Nu mai are de ce. Dacă nu s-a râs când Gigi Becali a întrat în politică....când C.V. Tudor  și-a luat consilier evreu în alegerile prezidențiale...când marii actori politici ne-au delectat că arta lor în atâtea și-atâtea spectacole de neuitat...Nu mai avem forță să râdem  politicalli correct  doar rar, și atunci de alți (cu alți) actori politici de peste mări și țări. Bășcălia este muribundă. Doar vreo 5-10% din populație mai râde de restul de 90-95%.
        Este destul să privești străzile orașelor și satelor românești. Aproape nimeni nu râde.   Foarte puțini mai zâmbim. Mama aceea care își plimbă copilul mai curând îl târâie. Cei doi soți plimbându-se alene par doi străini... Vecinii aceia par mai degrabă gata să-și sară la beregată.
        Dar nu numai pe străzi vezi fețe încruntate ci și la petreceri, nunți, revelioane... Toți stau ca la înmormântare...Nu, nu ca strămoșii traci...Posomorâți, cu privirea  fixată - ca pe butelie - pe vecini. Nu cumva aceștia să beneficieze de vreun avantaj - numărându-și banii, succesele, dumicații, paharele...Muzica nu a fost bună, mâncarea nu a fost multă, sala a fost mică, șampania nu a făcut fâs , nimeni nu ne-a băgat în seamă, rochia vecinei a fost frumoasă, X a dansat cu Y, Z nu a dansat deloc... Vesel, nu?
        Vi se pare un coșmar mioritic? Vă întreb pe voi, yankeilor, pe voi europeni democratizați înainte de Cristos. Stați puțin și zâmbiți. Nu se știe unde este ascunsă o cameră de filmat! Uitați-vă în jur. Credeți că râdeți mai mult? Râdeți sănătos, degajat, de handicapurile morale ale semenilor? Citiți o carte umoristică? Mai spuneți vreo glumă bună­? Râdeți la glumele celorlalți? De fapt, mai spune careva glume? Mai râde cineva pe la voi? Râdeți cu prietenii, cu soția, copiii...? Nu de glume porcoase, nu de handicapurile fizice, intelectuale sau financiare ale celorlalți.....Nu cu răutate, nu cinic, superior, sarcastic, umil, indiferent, tâmp, de circumstanță, în bășcălie, de necaz...
        Nu ca o hienă! Nu ca un șacal. Pur și simplu ca o ființă umană.
        Na, că m-am înfuriat... de atâta râs...

                Ion Pascal Vlad